Hej då!

Nu är det bara fem dagar kvar i skolan och mitt projektarbete är äntligen klart. Så detta kommer bli mitt sista inlägg på denna blogg. Jag kommer ha den kvar ett tag så att ni kan läsa om ni behöver hjälp med ert företagande. Det var allt för mig, ha det bra! :D


Hej då!


20/5-10

Idag har jag varit en stund i skolan för att ha lite psykologikunskap. Där tittade vi på film och gjorde inte så mycket. Efter skolan gick jag och Linn och åt, för att sedan gå en stund på stan. När jag kom hem gick jag ut och sola medan jag pluggade. Men efter ett tag blev det så varmt att jag och min syster bestämde oss för att bada lite i sjön. Det var lite kallt men helt klart varmare än förväntat :)


Min syster dyker ner i vattnet.

Nu hoppas jag bara det varma vädret håller i sig och att vi slipper det dåliga vädret på studenten. Det skulle vara den perfekta avslutningen!

Plugg

Att sitta och plugga är inte det roligaste. Så för att det ska bli roligare brukar jag lyssna på musik. Min stora favorit plugglåt är When I Look At You med Miley Cyrus. Hon har en sådan fin röst och man blir så lungn av låten. Nu ska jag forstätta plugga och lyssna på Miley :)

Hörs mer imorgon!


18/5-10

Hej bloggen!

Idag har det inte hänt så mycket, har pluggat och solat mest. Riktigt skönt var det och nu längtar jag verkligen till sommarlovet! Att slippa allt plugg och bara få slappa hela dagarna. Nu ska jag försöka plugga lite till, har så mycket att göra nu i skolan. Medan har jag tänkt att äta lite glass och varma hallon. Hörs senare! :)


Marknadsföring

Hej bloggen!

Idag har jag som sagt varit ute en hel del, så lite färg har jag fått. Nu kommer mitt utlovade inlägg om marknasföring. 

Idagens samhälle räcker det inte med att kunna locka till sig nya kunder. Det gäller även att ta hand om de kunder man redan har och göra dem nöjda så att de kommer tillbaka- och där med blir företaget ännu lönsammare. Att bygga upp goda kundrelationer är ett livsvillkor för dagens företag. Detta är vad vi kallar marknadsföring!

Marknadsföring avser allt ett företag gör för att bygga upp och utveckla goda och långsiktiga relationer. 

Reklamanons är en typ av marknasföring:

 

17/5-10

Hejsan bloggen!

Åh idag är det ännu en varm och härlig dag ute. Just nu ligger jag och solar på min studsmatta samtidigt som jag pluggar förfullt. Senare idag ska jag till skolan, vilket känns tråkigt när det är så finnt väder. Även senare idag har jag tänkt att skriva lite om marknadsföring, så kolla in på bloggen senare om du vill veta mer!

Hörs senare! :D

Förlåt

Förlåt för den kassa uppdateringen den senaste tiden. Men jag har haft så mycket göra, men imorgon lovar jag att det kommer bli bättre! :) 

Puss och kram!

12/5-10

Hej hopp!

Idag är det verkligen ett strålande väder ute! Känns nästan som att det är sommar just nu. Det är så varmt att jag ligger ute på min studsmatta och solar medan jag pluggar. Mycket trevligt måste jag säga. Dagens planer att plugga och njuta av det vackra vädret. Senare ikväll kanske jag ska gå på en studentskiva, men det är inte bestämt än. Nej nu ska jag fortsätta plugga lite.

Just nu:






Hörs senare!


Bokföring i kolumndagbok

Bokföring  utförs idag oftast med hjälp av datorer. Stora företag med stora datorer och persondatorer i mindre företag. För företag och föreningar som har en ganska liten verksamhet och få affärshändelse, kan manuell bokföring vara en bra lösning. Den vanligast formen av manuell bokföring heter kolumndagbok, där man skriver in affärshändelserna för hand.

Här kommer en förenklad variation av en kolumnsida:



Samtliga kolumner i dagboken summeras vanligen varje månad. I samband med det gör man en tvärskontroll, det innrbär att man summerar alla debet summor för sig och alla kredit sommor för sig. Dessa två summor ska bli lika stora. Om de inte är det, har man bokfört fel någonstans. Men bara för att tvärskontrollen stämmer behöver inte det innebära att man har valt rätt konton till de olika affärshändelserna.

Avslutningsvis skriver man in månadens summor från samtliga konton i en enkel huvudbok eller på en särskild sida i dagboken.  

8/5-10

God morgon!

Nu har jag varit vaken en stund och ska snart gå och äta lite frukost. Dagens planer är att städa, plugga och kanske åka in till stan. Jag har även tänkt att skriva något inlägg om bokföring senare idag. Så håll lite kolla på bloggen. Men nu ska jag gå och äta lite, börjar bli väldigt hungrig. 

Tjingiling <3

Sov dax?

Ikväll har jag nästan bara pluggat. Det har gått hyfsat bra faktiskt och det känns som projektarbete börjar bli klart snart. Det känns väldigt skönt! Nu funderar jag på om det är lägg dax för mig, börjar nämligen bli väldigt trött. Men först ska jag nog kolla lite på tv.

Sovgott!


Bokföring av utgifter och inkomster

Ett företag får inkomster genom att sälja varor eller tjänster. De flesta företag har likartade inkomster, oftast av en huvudsaklig inkomstkälla. T.ex. en städfirma får alla sina inkomster genom att sälja tjänster. En butik får varje dag en dagskassa från dagens kontantförsäljning av varor. (Ett inkomstkonto ökar i kredit)

Ett exempel vid inkomst:




Alla resurser som ett företag behöver skaffa medför utgifter. Till skillnad från inkomsterna är utgifterna vanligen av många olika slag, och därför behövs många olika utgiftskonton. Det kan gälla löner, material, försökringar, hyra, telefon m m. (En utgiftskonto ökar i debet).
   
Ett exempel vid utgift:


dubbel bokföring

För att få tillförlitlig information hur det går för ett företag är det nödvändigt med ett bra system, som registerar alla händelser som berör företagets ekonomi. Man behöver både information om resultatet och om den ekonomiska ställningen.

För att uppfylla dessa krav använder man sig av något som heter dubbel bokföring. Detta bygger på att man registerar beloppet på två olika "sidor" på kontona i bokföringen. Dessa sidor kallas debet (vänster sida) och kredit(höger sida). Det finns två huvudregler för dubbel bokföring:

1. Varje affärshändelse måste registeras på minst två konton.
2. Det sammanlagda beloppet på debitsidan ska vara lika stort som det sammanlagda beloppet på kreditsidan vid varje affärshändelse.



Ett exempel på dubbel bokföring


Besökrekord

Idag har jag haft besökrekord. Tummen upp för det!


Hoppas att ni nya läsare stannar kvar! :D


Hanna tipsar

Förra året drev jag och en klasskompis ett uf-företag, HL design UF. Det var nog blandet roligaste och mest lärorika sak jag har gjort. Så jag vill bara säga, om du får chansen att driva ett uf-företag tycker jag att du ska göra det. Speciellt om du vill bli en egenföretagare i framtiden. För med ett Uf-företag lär du dig allt (nästan) du behöver för att kunna starta och driva ett företag. Man lär sig allt ifrån att skriva en affärsplan till att göra ett bokslut. Allt som ett "riktiga" företag gör helt enkelt.

Det var allt för nu :)


5/5-10

God morgon!

Jag har varit vaken en stund nu och började plugga på direkten. Känns bra att äntligen motivationen har kommit tillbaka, synd att den inte kom tidigare. Idag går jag i skolan mellan 14.55 och 16.55, lektionen är affärsjuridik. Jag hoppas att jag kommer få tillbaka provet som jag skrev förra veckan. Sedan när jag kommer hem, blir det plugg igen. Så kommer mitt liv se ut fram till den 4 juni, men sen är jag fri!! :D

Nu ska jag fortsätta plugga och kanske äta lite frukost. Hörs senare <3


En bild från berlin :)


Duktig

Idag känner jag mig väldigt duktig. Jag har plugget massor och kommit en bra bit på vägen med min rapport till projektarbetet. Det känns faktiskt väldigt skönt! Nu ska jag belöna mig genom att kolla lite på tv!

Tjingeling så länge :D


Godmorgon Uppsala

Jag läste en artikel om Godmorgon uppsala i Unt idag. Godmorgon uppsala är ett frukostmöte där näringsliv, organisationer är inbjudna. Det är meningen  att de ska mötas, inspireras av varandra. Men även bilda nya kontakter med andra företag. 

Arrangemanget är öppet för alla men det finns endast 200 platser, så det är först till kvarn som gäller. Det är helt gratis och det bjuds på frukost. Den 20 maj är nästa möte, men då under namnet vaknauppsala. För anmälan eller om du vill läsa mer, gå in på vaknauppsala.nu

Jag tycker att detta är ett mycket bra sätt att skaffas dig nya kontakter. Vilket är en viktigt sak att ha om man vill bli en framgångsrik egenföretagare.


4/5-10

God morgon!

Vaknade snys efter en härlig sömn. Idag är det skola mellan 12-15, det är redovisning och beskattning på schemat. Sedan när jag kommer hem och måste verkligen plugga, bara några få dagar kvar tills projektarbetet ska vara klar. Så ser min dag ut och nu ska jag äta lite frukost innan jag ska göra mig i ordning till skolan. 

Tjingiling!


 

Nollpunktsvolymen

När intäkterna är lika stora som kostnaderna visar företaget ett nollresultat. Alltså när resultatet blir 0, man går varken med vinst eller förlust. Det är viktigt för ett företag att veta hur stor volym man måste ha för att täcka sina kostnader. Detta kallas nollpunktsvolym eller bara nollpunkten, (break-even på engelska).

Ett företag som bara säljer en produkt kan räkna ut sin nollpunktsvolym genom att dela upp kostnaderna i fasta och rörliga. Därefter kan man ställa upp följade formel:

Försäljningspris/st * X - rörliga kostnad/st * X - fasta kostnader = 0

X är nödvändigt antal sålda produkter.





Volymen

Hej idag hade jag tänkt att berätta lite om volym i företag.

När man beskriver hur ett företag använder sina resurer, brukar man tala om företagets volym. Med volym menas den mängd av en vara eller tjänst företaget säljer under en dag, en månad, ett år, osv. Volymen kan beräknas på olika sätt. T.ex. antal varor i ett varuhandelsföretag. I ett tjänsteföretag kan volymen vara antal besök, antal sålda timmar ect. Volymen kan också mätas i antalet försäljningskronor.

Senare idag kommer det ett inlägg om vad man kan använa volymen till :)


RSS 2.0