Bokföringslagen

Det är bokföingslagen som bestämmer om hur bokföringen och årsbokslut ska gå till. Alla företag måste uppräta ett årsbokslut. Enskild näringsidkare och handelsbolag med fysiska personer som ägare får göra en förenklad bokslut om inte deras årsomsättning inte är mer än 3 miljoner kroner. Lagen gäller också ideella föreningar med tillgångar mer än 1,5 miljoner kroner. 

Alla affärshändelser ska enligt bokföringslagen bokföras så att de kan presenteras i kronologisk ordning, samt i systematisk ordning. 

För varje affärshändelse ska det finnas en verifikation med ett verifikationsnummer som visar sambadet mellan verifikation och bokföring. En verifikation är ett bevis att affärshändelsen verkligen har inträffat. Alla verifikationer ska innerhålla följande information:

- datum för affärshändelse
- vad den avser
- belopp med moms specificerad
- motpartens namn och organisationsnummer



Läs mer på http://www.expowera.se/mentor/ekonomi/bokforing_grunder_bokforingslag.htm


 

Bokföring

Idag hade jag tänkt att gå in lite närmare på vad och varför man bokför. Vad är bokföringen då? Bokföring innerbär att man registerar alla affärsändelser som sker i ett företag. En affärshändelse är något som påverkar företagets ekonomi, dvs inkomster, utgifter, tillgångar, eget kapital och skulder. Köpa och sälja varor är mycket vanliga affärshändelser. Utbetalning av löner, betalning av fakturer och överföring mellan olika bankkonton är också exempel på affärshändelser.


Bokföringen har olika funktioner i företaget, dels för att staten kräver det men också för din egen skull. Med din bokföringen får du reda på om ditt företga har gått med vinst eller inte.




Nya tag

Imorgon börjar en ny vecka med nya tag. Lovar att det ska bli mer inlägg! :D


Resultatet som räknas

Det måste löna sig att driva ett företag. Det är företagets resultat som visar om det har gått med vinst eller inte. För att räkna ut resultatet måste du känna till företagets intäkter och kostnader. Vad är då egentligen intäkter och kostnader? Intäkter är pengarna från försäljningen av varor och tjänster. Kostnaden är den man förbrukar resurser i företaget. På följande sätt räknar man ut resultatet:


Intäkter-Kostnader=Resultat

Resultatet är lika med intäkter minus kostnader. Om intäkterna är större än kostnaderna blir det vinst, om kostnaderna är störst blir det förlust.






FÖRLÅT!

Förlåt för den otroliga dåliga uppdateringen. Jag lovar att den ska bli bättre!



Aktiebolag

När risken är stor, är det bra att stata ett aktiebolag. Då ett aktiebolag (AB) är en självständig juridisk, dvs företaget har rätt att skaffa avtal och ha skulder. Ägaren har inget personligt ansvar för bolaget skulder och kan bara förlora den ekonomiska insatsen. Om ett aktiebolag går i konkurs kan bl a anställda, leverantörer och banker bli utan pengar som bolaget är skyldigt dem.

Det finns två sorters aktiebolag, privata och publika. Det är bara publika aktiebolag som får sälja sina aktier till allmänheten. Det lägsta aktiekapitalet för ett publika aktiebolag är 100 000 kr medan ett privat bara behöver 50 000 kr. Därför kan det vara dyrt att starta ett aktiebolag om man inte är säker på sin affärsidé.

Ett aktiebolag måste ha en styrelse, revisor, VD och en bolagstämma. 




 

Läs mer på: http://www.aktiebolagsinfo.se/aktiebolag.php


RSS 2.0